Как да обясниш на баба какво е Dota2?
23 Nov 2017 - 15:16 от AGNuke

Всички геймъри сме нормални хора. И като такива, всички нормални хора имаме баби, които ни готвят, глезят ни и се грижат за нас, когато решим да им отидем на гости. А в днешните модерни времена дори можем да си вземем някакъв лаптоп, на който да разцъкваме любимите си игри. Какво ще кажете за малко Dota2 в селски условия? Как обаче да обясним на любимия си роднина, какво представлява това нещо на екрана, което не може да бъде паузирано и някакви човечета обикалят неистово из полетата? Вдъхновени от Google, където инервюираните мераклии за работа биват запитвани „Как ще обясните какво е Google на баба си, с две-три думи?”, ние сега ще се опитаме да обясним на нашите си баби, какво аджеба е Dota2? Може би ще използваме малко повечко от две-три думи.

Пази лозето

Вероятно всякакви селскостопански аналогии са добре дошли тук, при обясняването на комплексната механика на дотичката. Имаме едно нещо, което трябва да се опази, а лошите хора пък имат същото нещо, което ние трябва да превземем. Ами, пазим си лозето от душманите, бабо, но пък искаме ние тяхното да окастрим. Ако имаше балкански вариант на тази култова карта/игра, то със сигурност щеше да се казва „Опази Лозето”!

И така, как го опазваме ние това лозе? На първо време, избираме си занаят – дали да сме свещеници (съпорт), воеводи (ADC), овчарчета (танк) или пък Горският (джънглър). Всеки със своя си номер пази лозето. След това бабо, всяка жаба да си знае гьола – заставаме на тези, тези и тези места, и започваме да вардим!

Не бабо, не може да се спира!

Така, както не можеш да извадиш баницата преди да е готова, така и ние не можем да приключим с опазването на лозето, докато не оберем противниковото такова! Не може да паузираш готвенето на вкусна гозба, трябва да се стои чинно и да се чака. Ето това е може би най-важното нещо за възприемане, не само от нашите баби, но и нашите майки, татковци, лели и прочие. Е, повечето от нас вече на средна възраст са израстнали с Dota и могат да се поставят на мястото на децата си, но никога не пречи да си опресняваме тази важна концепция.

Интернетът също е важна част от Dota, но там обясненията биха били значително по-сложни и трудни. Ще се задоволим с това да кажем на баба, че от кабелната телевизия ни помагат в нашата игра. Което не означава, че трябва да паузираме за късен обяд или ранна закусчица! Лозето е по-важно, нали така ?

Богатите също плачат

След като приключим с опазването на нашето лозе, успешно или не, би следвало да продължим с изследването на роднинските връзки между играчите, майките им, бабите им и нас самите. Особено ако сме се провалили в опазването... Тогава нашата си баба ще би се потресла, но вие просто се измъкнете с доброто старо оправдание за турския сапунен сериал. Просто накрая винаги така се случва – има загубил, има спечелил, а всички така или иначе ще се омешат отново в една готина игра на “Опази Лозето”. Може би Dota2 ще бъде прекръстена на „Боже Опази Лозето” :D

Всъщност, погледнато от един специфичен ъгъл, Dota сериите, и особено League of Legends, са нищо повече от един епизод на турски/индийски/латино сапунен сериал. Просто всички дадености са налице – всеки игрови герой има нещо общо с всички други, пет човека гледат да прецакат други печ човека през цялото време, а накрая се заговаря за майки и бащи. Ето такава аналогия, вашето мило бабче би разбрало!

Хайде да сядаме на масата!

Може би си мислите, че се отплеснахме в темата за селската Dota, или пък трябва да разискваме далеч по-сериозни теми, свързани с тази увлекателна игра. Истината е, че Dota има много повече допирни точки с реалния живот, отколото подозираме. От тук следва и логичният извод – защо да не се опитаме да бъдем по-добри хора в Dota, може пък това да рефлектира и в „живия” живот! И обратното, разбира се. А една добра стъпка към това би била да се опитаме да бъдем мили с баба и да й обясним с любов и грижа едно от нашите любими занимания. Дали в крайна сметка ще ни разбере, няма значение – важен е жестът!