ESL One Hamburg 2017 - разказ от AGmurdercore
7 Nov 2017 - 15:31 от AGNuke
ESL One Hamburg 2017

На 28-ми и 29-ти ноември Barclaycard Arena в Хамбург приюти 8 от най-добрите Dota 2 отбори и хилядите фенове, събрали се да ги подкрепят. Накратко това представляваше първият Major от новия сезон – ESL One Hamburg 2017 - 1 милион долара награден фонд и 1500 точки разпределени между най-добрите 4.

Трудно е да се опише мащабността на подобен тип събития, особено на човек, който не е бил част от тях, но в следващите редове ще се опитам да пресъздам чудото, което сътвориха организаторите и отборите. Нека започнем от малко по-рано и да проследим пътя на всеки един от отборите до гранд финалите в Германия.

Още преди приключването на квалификациите, Team Liquid и Newbee (финалистите от The International 2017) бяха поканени на турнира, което остави 6 свободни места. За да бъдат запълнени, както е дефинирано от новите правила на Valve, трябваше да има квалификация във всеки един от 6-те игрови региона - Европа, Северна Америка, Южна Америка, Азия, “Руският регион” (CIS) и, разбира се, Югоизточна Азия. Най-добрите отбори от всеки един регион бяха съответно: Team Secret, Evil Geniuses, SG e-sports, Keen Gaming, Virtus.Pro и Fnatic (които замениха HappyFeet).

С групова фаза във формат Best of One (BO1), турнира беше доста противоречив и предизвика остри коментари от страна на всички фенове по света смятащи за недопустим факта, че турнир от такъв калибър не се играе в Best of Three (BO3) формат. В крайна сметка от ESL обясниха, че графика и формата са били решени доста преди Valve да обяват новата си турнирна система, което ги е оставило с вързани ръце за промени в последния момент. Все пак това не попречи на отборите да дадат 110% от себе си, което ни остави да се насладим на наистина качествена Dota. Освен с наградния си фонд, ESL One Hamburg 2017 влезе в историята и като последният турнир, който беше игран на пач 7.06, което мнозина аплодираха, но не толкова силно, колкото новата Е класа на  Mercedes-Benz - най-интелигентният модел създаван досега. Меметата настрана, ако можем да отчетем едно нещо, с което турнира ни разочарова, то това беше формата, но като компенсация за него, всичко останало беше невероятно.

Започвайки от самата зала, преминавайки през сцената и стигайки до качеството на игрите, ESL One Hamburg 2017 влиза в личният ми топ 10 на всички турнири до момента. Тук искам да вметна и колко е важен избора на локация за самия турнир. Това беше първото ми посещение в Германия и мога да кажа, че бях доста впечатлен от видяното там. Пристанищната част на града е изключително красива (както денем, така и нощем), всичко е доста подредено, а самата Barclaycard Arena се намира по средата на голям парк (или направо малка гора ако питате мен). Освен всичко останало и градският им транспорт е денонощен…

Но стига толкова за Хамбург, нека обърнем малко внимание на това, което видяхме на самия турнир. Два дни, 16 игри, 8 отбора (технически 7, защото Fnatic вече бяха елиминирани, но все пак бяха там за своите фенове), повече от 5 хиляди човека, подкрепящи своите идоли и много спиращи дъха моменти. Не бива да пропусна да спомена и изключително доброто озвучение, което допринасяше за атмосферата по време на турнира и разтърсваше публиката при всеки Echo Slam или Macropyre. Интересна добавка беше малкият екран по средата на цената, който по време на играта показваше различни графики, а по време на бан/пик фазата показваше премахнатите герои от двата отбора. Трудно ми е да кажа каквото и да е негативно за организацията на самото събитие, като единствената забележка може би била относно страното разположение на трите екрана за публиката, два от които не бяха централно разположени и правеха гледането една идея по-неудобно от колкото би ни се искало. Всичко останало обаче, беше на невероятно високо ниво, а от ESL показаха, че не случайно са един от водещите организатори в момента.

Тук е момента да отбележа, че по време на ESL One Hamburg 2017 видях и най-тайният Secret Shop, до който съм се добирал до момента. Толкова таен, че ни отне (буквално) половин ден да го открием, предвид факта, че бе разположен в отделна сграда, където се помещаваха и всички щандове на спонсорите, заедно със зоната за афтографи на играчите. Развлеченията, които бяха подготвили за нас различните фирми в тази втора зала, не бяха нещо особено, но в крайна сметка не мисля, че някой обърна кой знае колко голямо внимание на случващото се там, всички бяха на евента, за да гледат как най-добрите отбори на сцената са се вкопчили със зъби и нокти един в друг, борейки се за точките (и разбира се парите от наградния фонд).

Относно самите игри можем да гордо да заявим, че не останахме разочаровани. Имаше изненади (загубите на Team Liquid от Virtus.Pro и от Team Secret), имаше спиращи дъха моменти, но най-вече имаше много верни фенове, които подкрепяха отборите си дори и в техните загуби. Основен пример за това е скандирането на “Let’s go, Liquid” дори след като бяха елиминирани. В крайна сметка след няколко дни оспорвани битки, Virtus.Pro успяха да надделеят над Team Secret в гранд финала, с което спечелиха голямата награда от 500 хиляди долара и 750 Pro Circuit точки. Team Secret трябваше да се утешат с доброто си представяне, победата над шампионите от Team Liquid, скромните 200 хиляди долара и 450 точки. Двата отбора на 3-то и 4-то място - Team Liquid и Newbee, прибраха по 90 хиляди и 150 точки.

ESL One Hamburg 2017 бе най-доброто, на което можехме да се надяваме като първи Major от серията. Остави ни невероятно хайпнати за предстоящите турнири, които отново с нетърпение ще отразим за вас.

Вижте как изглежда арената от вътре в този албум. А ако искате малко по динамично изживяване можете да изгледате и видеото от залата.

Статията написа за вас Стоян "AGmurdercore" Траянов, който можете да намерите във Facebook или на личния му блог.